Dodano przez / Media o nas / 1 komentarz

Już wkrótce na południowych zboczach wzgórz pod Krakowem, Tarnowem i Nowym Sączem mogą rozkrzewić się bujne plantacje winorośli, a wyśmienite wina rodem z Małopolski trafią na stoły koneserów w Polsce i całej Europie. Jedna butelka będzie kosztować 20-30 zł. W ciągu dwóch lat, w ramach prowadzonego przez województ

Czytaj więcej

Dodano przez / Media o nas / Brak komentarzy

Polskie wino z małych domowych winnic będzie mogło być sprzedawane w sklepach. To efekt zmian w prawie, które przegłosował już Sejm. Liberalizują one przepisy sanitarne i podatkowe, które do tej pory eliminowały małych producentów z rynku. Jest więc szansa, że jeszcze w tym roku na nasze stoły trafią trunki z rodzimych winni

Czytaj więcej

Dodano przez / Media o nas / 2 komentarze

Na Sądecczyźnie powstaje coraz więcej małych winnic. Jeszcze kilka lat temu nie było tu takich tradycji, a teraz - jeśli ktoś ma kilkanaście arów ziemi na nasłonecznionym stoku - próbuje sadzić odporne na zimno szczepy. Jednym z pierwszych był Ryszard Motawa, który przez 17 lat pracował w europejskich winnicach. -Wyjechał
Czytaj więcej

Dodano przez / Odmiany / 139 komentarzy

Według mitologii greckiej, na górze Nysa (co oznacza po grecku drzewo) Dionizos stworzył trunek zwany winem. Od Greków zakładania winnic nauczyli się Rzymianie. W Polsce pierwsze winnice powstawały w XII wieku przy klasztorach. Owoce były przeznaczone do wyrobu wina mszalnego.
Czytaj więcej

Dodano przez / Z życia winnicy / Brak komentarzy

W dniu 5.08.2009 w Winnicy Eden odbyła się wizyta delegacji francuskiej (pana Patryka Jacquin, który jest fachowcem w dziedzinie uprawy winorośli, produkcji wina i jednocześnie Prezesem Izby Rolniczej w Sabaudii oraz panią Patrycją Picard, delegatką Komitetu Sterującego ds. Uprawy Winorośli w Rhone-Alpes.) oraz członków Małopolskiego f
Czytaj więcej

Dodano przez / Ciekawostki / Brak komentarzy

Rzymianie mawiali, że w winie spoczywa prawda o człowieku, w wodzie zaś jego zdrowie... Winorośl to jedna z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin. Historia jej sięga czwartego tysiąclecia przed naszą erą. Winogrona są tak smacznymi i wartościowymi owocami, że najchętniej zjada się je na surowo. Niemniej ich dodatek może
Czytaj więcej