Dodano przez / From the vineyard's life, Media About us / Brak komentarzy

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Hodowcy w winnicach wykorzystują przedwiośnie do przycinania krzewów. Przy krzewach trwają intensywne prace.

Winiarze ostro zabrali się do pracy i obcinają teraz pędy a jednocześnie klarują wina z ostatniego rocznika. Porządkowe prace mają następnie duży wpływ na wielkość zbiorów.

 Zimy praktycznie nie było więc winogrona są w bardzo dobrej kondycji.Obecnie trwa przycinanie krzewów. W ten sposób ograniczamy przyrost, aby cała energia rośliny nie szła w pędy, tylko w owoce. Tniemy pędy, a najładniejsze z nich zostawiamy –  wyjaśnia Ryszard Motawa, właściciel winnicy w Łazach Brzyńskich. –  Naciągamy też druty, a za chwilę będziemy zaginać jednoroczne pędy.

 

Jak ocenia winiarz, jego uprawy po zimie są w bardzo dobrej kondycji. Winogronom mogłyby zaszkodzić tylko silne mrozy, ale na nie raczej się nie zanosi.

Już niebawem smakosze będą mogli też spróbować młodego wina z ubiegłego roku. Trunek jest właśnie filtrowany i w kwietniu wino będzie gotowe do degustacji.

Sądeczanin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *