Dodano przez / / Brak komentarzy

Wprowadzenie

W naszej ofercie sprzedaży znajduję się w tym momencie około 150 odmian winorośli. Jednak wiele osób chcę po prostu posadzić sobie kilka krzaków,  które będą rodziły smacznymi owocami. A odmian do wyboru jest tak wiele. Czasem trudno się w tym wszystkim połapać Jakie więc wybrać odmiany? Czym się sugerować? W tym artykule opiszemy jak dobierać dla siebie odmiany winorośli.


W naszej winnicy obecnie uprawiamy łącznie  około 200 odmian winorośli, jednak ta liczba stale się zmienia. Ciągle testujemy nowe pod kątem przydatności do naszych warunków klimatycznych. Nasza winnica znajduje się w północnej części Beskidu Sądeckiego na wysokości 400 m. n.p.m w porównaniu do większości Polski klimat jest tu dość srogi przez co można stwierdzić , że jeśli u nas winorośl się sprawdzi to może być w powodzeniem uprawiana w praktycznie każdej części Polski. Do sprzedaży wprowadzamy odmiany które są uprawiane w naszej winnicy co najmniej od dwóch lat i jesteśmy stwierdzić , że dany gatunek  jest przydatny w naszym klimacie.  Jeśli uważamy , że gatunek nie nadaje się do uprawy w Polsce to usuwamy go z plantacji. Najczęściej odmiany są wycofywane z powodu:

 

  • zbyt późnej pory dojrzewania owoców
  • zbyt niskiej odporności na przymrozki
  • dużej podatności na choroby.
  • usuwamy także odmiany które dobrze rosną i są odporne ale są nieprzydatne ze względu na niskie walory smakowe.

 

Aby wybrać odpowiednie odmiany , należy odpowiedzieć sobie na kilka pytań:


Po pierwsze musimy się zastanowić po co nam są potrzebne winorośle?


Ze względu na przeznaczenie odmiany dzielimy na:

  • deserowe

Osoby , które sadzą winorośle bo zależy im na smacznych i atrakcyjnych owocach , którymi będą spożywać na świeżo razem z rodziną i znajomymi muszą przede wszystkim szukać wśród odmian deserowych.  Winorośle z tej grupy charakteryzują się tym , że mają bardzo atrakcyjne i najczęściej smaczne słodkie owoce. Posiadają znacznie więcej miąższu niż soku. Nie są one jednak najlepsze jeśli chcemy produkować z nich wino lub soki.

Najpopularniejsze odmiany deserowe to: Arkadia , Piesnia , Timur , Iza Zaliwska , Regina ,

J.H.D. 217-40-3-1 , Wiktoria 5 , Agat Doński , Nero , Muscat Blue i Festive.

 

Specjalną grupą winorośli deserowych są odmiany beznasienne. Nie posiadają one w ogóle pestek lub są one na tyle małe , że człowiek nie jest w stanie ich zauważyć. Nadają się do bezpośrednio spożywania lub do produkcji rodzynków. Odmiany te zaliczają się do najsmaczniejszych. Najczęściej mają delikatny muszkatowy smak. Zazwyczaj odmiany te nie mają zbyt dużych owoców choć są wyjątki jak: Kiszmisz Biełyj Ustojcziwyj czy Baliet.

Najpopularniejsze beznasienne to: Eiset Sedless , Himrod , Lakemont , Realiance i Venus.

  • przerobowe

Odmiany przerobowe przeznaczone są do wytwarzania dobrej jakości wina i soków. Są polecane osobom , które chcą cieszyć się dobrym winem własnej produkcji w przydomowej winniczce. Najczęściej odmianami przerobowymi obsadzane są także duże profesjonalne winnice zakładane przez ludzi chcących wyprodukować dużą ilość wina lub soku Dobrym pomysłem jest obsadzenie winnicy odmianami przerobowymi jeśli ta powstaje w celach inwestycyjnych. Można dzięki temu uzyskać duże zyski z produkcji wina , soków lub odprzedaży owoców do dalszej produkcji. Najpopularniejsze odmiany na białe wina w Polsce to Solaris , Seyval Blanc , Muscat Odeski i Bianca. Natomiast najczęściej uprawianymi odmianami na wina czerwone są: Regent , Rondo , Foch Marscheal oraz Leon MilotWarto jednak zwrócić uwagę także na mało jeszcze znaną w Polsce odmianę lecz rewelacyjnie się spisującą winorośl Salome.

  • ogólnoużytkowe

Jeśli jednak nie chcemy wybierać pomiędzy odmianami deserowymi a przerobowymi bo chcemy zarówno spożywać świeże owoce jak i wytwarzać z nich wino to idealnym wyborem będą odmiany ogólnoużytkowe. Winorośle te charakteryzują się tym , że są bardzo łatwe w uprawie. Z reguły są bardzo odporne zarówno na choroby jak i przymrozki. Zazwyczaj mają owoce średniej wielkości. Do najpopularniejszych odmian z tej grupy należą:

Buffalo , N.Y.M. Aurora oraz Schulyer.

  • dekoracyjne
  • Czasem winorośle są wykorzystywane w celach dekoracyjnych. Dla osób które chcą obsadzić swoje tarasy . altany pergole lub ściany przy domach najlepiej nadają się odmiany z tej grupy. Winorośle dekoracyjne charakteryzują się silnym i szybkim wzrostem oraz dużymi ozdobnymi liśćmi. Nie stwarzają żadnych problemów w uprawie z reguły są całkowicie odporne na choroby i mrozy. Owoce nie są zbyt duże ale smaczne. Do najbardziej polecanych z tej grupy nalezą:  Isabella , Konkord R. , Fredonia czy Swenson Red i Ontario.


Po drugie w jakiej lokalizacji będziemy sadzić nasze winorośle?


Odmiany winogron nie mają zbyt dużych wymagać glebowych, więc tym nie najeży się zbytnio przejmować. Winorośl preferuję żyzną lekko przepuszczalną glebę. Jednak nawet jeśli będzie to zwykła gleba to nie będzie problemu. Nawet jeśli gleba będzie zakwaszona to niewielka ilość wapna kórnickiego powinna rozwiązać problem.

Znacznie ważniejszą kwestią są: lokalizacja, nasłonecznienie , osłonięcie od wiatru.

 

Polska jest dość zróżnicowana pod względem klimatu. Najważniejszymi czynnikami  klimatycznymi przy uprawie winorośli są temperatury i długość okresu wegetacyjnego.

W cieplejszych rejonach kraju bez problemu można uprawiać odmiany uznawane za najbardziej atrakcyjne jednak nieco mniej odporne jak: Arkadia , Regina , Laura , Nadjeżda Azos czy Orion.                         

okres wegetacyjny

Długość okresu wegetacyjnego w Polsce

 

W tej części Polski gdzie występują niższe temperatury odmiany o mniejszej mrozoodporności powinno się zabezpieczać zimą przed przymrozkami. W najchłodniejszych rejonach kraju takich jak Suwałki czy Podhale zaleca się uprawiać odmiany o najwyższej odporności na mróz. Np. Fredonia , Konkord Rosyjski , Isabella , Swenson Red , Eiset Sedless. Ontario czy Foch Marschal Poza lokalizacją znaczenie ma też ekspozycja terenu. Najkorzystniejsze są miejsca dobrze nasłonecznione a osłonięte od wiatru. W takich przypadkach można skusić się na mniej odporne odmiany. Jeśli jednak winorośl będzie narażona na duże podmuchy wiatrów lub miejsce jest tzw. ostoją mrozową.( np. w dolinie rzek) to warto wybierać odmiany bardziej odporne.


Po trzecie czy krzew będzie nasłoneczniony? Jaka jest tu długość okresu wegetacyjnego?


Tutaj najważniejszym kryterium będzie pora dojrzewania owoców.

Ze względu na porę dojrzewania owoców odmiany dzielimy na:

  • Bardzo wczesne

Dojrzewające już nawet końcem lipca i w sierpniu

  • Wczesne

Dojrzewające pod koniec sierpnia i do początku września

  • Średnio-wczesne

Dojrzewające w drugiej połowie września

  • Średnie

Dojrzewające początkiem października. Z tej grupy uprawiamy tylko pojedyncze odmiany ze względu na wyjątkową atrakcyjność owoców.

  • Późne

Dojrzewające w drugiej połowie października. Takich odmian nie uprawiamy w naszej winnicy ponieważ w naszych warunkach są nieprzydatne.

 

W zdecydowanej większości Polski okres wegetacyjny trwa ponad 215 dni w roku przez co z powodzeniem można uprawiać praktycznie wszystkie oferowane odmiany winorośli. Od Bardzo wczesnych do tych średnio wczesnych. W takich przypadkach zaleca się wybór odmian zróżnicowanych o różnej porze dojrzewania tak aby móc cieszyć się owocami przez możliwie długi czas.

W rejonach o najdłuższym okresie wegetacji powyżej 220 dni( Polska zachodnia , zachodnio-południowa aż do Wyżyny Lubelskiej)  bez kłopotów można uprawiać także odmiany o średniej porze dojrzewania jak Lancelot , Talizman.

Jednak w tzw. polskim biegunie zimna czyli Suwalszczyźnie zalecamy uprawę tylko odmian bardzo wczesnych i wczesnych.

Istotnym czynnikiem jest tu też nasłonecznienie terenu. Winorośl to roślina ciepłolubna, im stanowisko będzie lepiej nasłonecznione tym winogrona wcześniej nabiorą odpowiednią ilość cukru, To znaczy , że w miejscach , które są bardziej zacienione należy sadzić odmiany o wcześniejszej porze dojrzewania.


Po czwarte uważać na odmiany sprowadzane z zagranicy.


Z racji tego , że w wielu europejskich krajach uprawa winorośli jest znacznie bardziej popularna niż w Polsce to mamy łatwy dostęp do wielu odmian pochodzących z zagranicy. Bardzo często nasi rodacy  sprowadzają lub przywożą ze sobą odmiany przerobowe  pochodzące z Niemiec, Francji , Austrii , Szwajcarii czy Włoch lub odmiany deserowe pochodzące z Węgier , Bułgarii czy Mołdawii. Ponadto na naszym rynku funkcjonuję wiele szkółek i osób , które sprowadzają sadzonki bezpośrednio z zagranicy. Jednak zalecamy jednak wysoką ostrożność. W wymienionych krajach panują całkiem inne warunki klimatyczne, przede wszystkim mniejsza ilość dni deszczowych i zdecydowanie łagodniejsze zimy. Większość odmian popularnych w Niemczech ma odporność na mróz sięgającą -15 do -18 stopni co w naszym klimacie jest nie do przyjęcia. Przetestowaliśmy bardzo wiele takich odmian i zdecydowana większość nie ma szans powodzenia w uprawie.

Są oczywiście wyjątki bo kilka odmian pochodzących z Niemiec , Szwajcarii czy Francji bardzo dobrze radzi sobie w Polsce ( np. Regent , Rondo , Foch Marschal , Leon Milot , Muscat Blue Solaris czy Salome) oraz z Bułgarii, Mołdawii czy Węgier ( np. Kodrianka , Nero , Regina , Bianca, Lilla, Plewenski Muscat). Bardzo dobrze przyjęło się u nas wiele odmian z Rosji czy Ukrainy , które są mają bardzo atrakcyjne owoce ale są przystosowane do wysokich przymrozków ( Piesnia , Timur , Podarok Zaporoża , Rusmoł Rannij , Konsuł , Wiktoria 5).


Podsumowanie

Osobom , chcącym cieszyć się świeżymi owocami we własnym ogrodzie zalecamy wybór kilki odmian o zróżnicowanej charakterystyce. Warto dobierać odmiany od najwcześniej porze dojrzewających owoców do możliwie późnej – dzięki temu świeże owoce będzie można zrywać przed możliwie długi czas. Warto także wybierać odmiany o różnych barwach owoców i posmaków. Większa różnorodność sprawi , że ogród będzie bardziej obfity. Przykładowym zestawem atrakcyjnych odmian deserowych nadającym się do uprawy w większości kraju jest:

Osobom sadzącym winorośle w cieplejszych rejonach kraju lub chcących zabezpieczać je na zimę w chłodniejszej części Polski można polecić niezwykle atrakcyjne winogrona jak:

Jeśli winogrona będą uprawiane w chłodnych rejonach Polski , w miejscach wietrznych i tzw. ostojach mrozowych gdzie nie będą w żaden sposób zabezpieczane można także znaleźć odmiany o bardzo smacznych lecz nieco mniejszych owocach jak:

Najlepiej spisującymi się odmianami w Polsce na wysokiej jakości białe wino są:

W chłodniejszych rejonach zalecana jest uprawa bardziej odpornych:

Najbardziej polecanymi odmianami do produkcji czerwonego wina w Polsce są:

W chłodnych i trudnych stanowiskach także można wyprodukować dobre czerwone wino. W tym przypadku polecamy:

Zachęcamy od zapoznania się z naszą ofertą: OFERTA WIOSNA 2018

Jeśli wciąż mają Państwo wątpliwości co do wyboru odmian zapraszamy do kontaktu. Chętnie odpowiemy na wszelkie pytania dotyczące winorośli.

Dodano przez / / Brak komentarzy

Przed sadzeniem należy przygotować glebę. Oczyścić miejsce, w którym będziemy sadzić sadzonki z zanieczyszczeń (beton, kamienie, odpady metalowe itp.), W sezonie poprzedzającym sadzenie wskazana jest uprawa np, fasoli, grochu, łubinu lub wyki, którą przekopuje się w pełni kwitnienia przed zawiązaniem nasion. Naturalne nawozy organiczne sprzyjają dobremu rozwojowi winorośli. Można nawozić obornikiem w dawce 5-7kg/m2. Obornik rozrzuca się równomiernie na powierzchni gleby i przekopuje na głębokość około 30cm. W ogrodach gdzie zdobycie obornika jest kłopotliwe można go zastąpić kompostem. Kompost stosuje się w dawce ok. 10kg/m2.

Dodano przez / / Brak komentarzy

Wbrew powszechnym opiniom winorośl nie jest rośliną , która wymaga wzmożonej opieki nawet w Polsce , która na pierwszy rzut oka nie kojarzy się z krajem winiarskim. Żeby ją uprawiać na własne potrzeby nie trzeba znać skomplikowanych technik. W porównaniu z wieloma innymi roślinami nie jest bardzo wymagająca jeśli chodzi o rodzaj gleby , zawartość minerałów czy nawadnianie.

Obecnie mamy taki duży wybór odmian o wysokiej wytrzymałości na mróz i choroby , że także nasz klimat nie jest problemem. Z powodzeniem można uprawiać winorośle nawet w chłodniejszych regionach kraju jak Suwalszczyzna czy Podhale ( o czym świadczy choćby nasza winnica znajdująca się na południu Beskidu Sądeckiego na wysokości 400 m.n.p.m.).

 

Co więc decyduję o powodzeniu w uprawie winorośli ?

Naszym zdaniem kluczowe są dwie rzeczy:

  • wybór odpowiednich odmian do warunków i potrzeb

  • odpowiedni rodzaj i jakość sadzonki.

Niniejszy artykuł poświęcimy temu drugiemu aspektowi. Opiszemy nieco więcej jakie są rodzaje sadzonek winorośli i co oznacza ich jakość.

 

W dobie rosnącej popularności uprawy winorośli w Polsce , która ciągle jest znacznie mniejsza niż w większości krajów europejskich na rynku pojawia się szybko coraz więcej sadzonek winorośli różnego pochodzenia. Niestety wyraźnie zaobserwowano bardzo duży spadek jakości sadzonek.  Brak powszechnej świadomości i znajomości winorośli   powoduję , że w Polsce na masową skale handluję się winoroślami importowanymi z krajów o innym klimacie oraz sadzonkami nieszczepionymi , jednooczkowymi na tzw. dzikich korzeniach.

 

Najczęściej winorośl w pełni owocuję po kilku latach po posadzeniu i uprawia się ja z reguły na okres 25 do 40 lat. Dlatego dobór odpowiedniej sadzonki nie skutkuje efektami widocznymi od razu ale ma kluczowe znaczenie w dłuższej perspektywie nawet jeśli jest to tylko uprawa przydomowa.  Winorośl która jest chora , przesuszona niepoprawnie zrośnięta w początkowym okresie nigdy już nie uzyska pełnej wartości.

 

Jakie są więc rodzaje sadzonek i na co zwracać uwagę?

 

Sadzonka jednoroczna z tzw. gołym korzeniem.

 

Podstawowym rodzajem winorośli którą powinno się nasadzać jest jednoroczna sadzonka z tzw. gołym korzeniem kopana z gruntu. Tego typu winorośl jest podstawowym rodzajem sadzonki którymi się zakłada winnicę na całym świecie. Do profesjonalnych plantacji , szkółek jak firm ogrodniczych powinien to być w zasadzie jedynym wyborem. Jest także zalecana w przypadku upraw amatorskich w przydomowych ogródkach , działkach czy drobnych nasadzeniach. Jednak co bardzo istotne winorośl tego typu może być sadzona tylko i wyłącznie w sezonie wiosennym (od marca do końca maja) oraz jesiennym ( od początku października do końca grudnia aż gleba nie zamarznie).

 

W kilku zdaniach proces produkcji tego typu sadzonki wygląda następująco:

 

1.Zimą rozpoczyna się przygotowanie do szczepienia. Sprawdzany jest matecznik , ocenia się czy jest zdrowy oraz odpowiednio mocny aby być materiałem do produkcji nowej winorośli.

Na podstawie wybranego matecznika łoza jest cięta na odpowiednią długość zabezpieczana specjalnymi preparatami i środkami grzybobójczymi przed zakażeniom. Już po przycięciu łoza jest sortowana aby odrzucić niezbyt mocne lub o złej ilości oczek nacięcia.

 

2.W międzyczasie podobny zabieg robi się z podkładką , która będzie służyła do zaszczepienia winorośli właściwej. Podkładka ta także musi być odpowiednio przycięta oraz zabezpieczona. Zastosowanie chorej podkładki lub materiału właściwego na tym etapie spowoduję , że winorośl nigdy nie uzyska pełnej plenności , może zdarzyć się problem z owocowaniem w niektórych latach jak i będzie bardziej podatna na wszelkie choroby. Dlatego ten początkowy etap już jest bardzo istotny.

 

3.Wiosną w zależności od warunków pogodowych jak i przewidywań wybiera się termin szczepienia za pomocą specjalnie do tego stworzonych maszyn.

 

4.Zaszczepione winorośle zabezpiecza się specjalnym rodzajem wosku i parafiny o dobranych proporcjach jak i preparatami grzybobójczymi.

 

5.Tak już przygotowane sadzonki po kilkudniowej kwarantannie w chłodni przenosi się w specjalnie do tego przygotowanych pojemnikach do miejsca pierwszego wzrostu z przygotowanymi warunkami o dokładnie kontrolowanej temperaturze jak i stopniu wilgotności. Jest to najbardziej krytyczny moment. Jest to najbardziej krytyczny moment podlegający ścisłej kontroli. Zbyt niska lub wysoka temperatura jak i wilgotność spowoduję zły zrost szczepienia , przesuszenie lub zgnicie wrażliwych miejsc. Etap ten podlega w naszej szkółce ścisłej i częstej kontroli. Cały czas pilnowane jest izolowanie winorośli od czynników grzybotwórczych.

 

6.Początkowy okres wzrostu kończy się zrastaniem się szczepienia. Winorośl właściwa musi być zrośnięta z podkładką na całym obwodzie. Tzw. kalus czyli miejsce zrośnięcia się nie może być zbyt cienki ani gruby. Jest to więc kolejny etap sortowania sadzonek.

 

7.Tego typu sadzonki późną wiosną są nasadzane w gruncie.

 

8.Podczas całego okresu wegetacyjnego , winorośle są pielęgnowane , przycinane i nawadniane.

 

  

 

9. W okresie później jesieni , najczęściej już po wystąpieniu pierwszych przymrozków winorośle są wykopywane z gruntu.

 

10. Następnym etapem jest już sortowanie winorośli oraz ich przycinanie na wysokość dwóch do trzech oczek. Krótkie cięcie jest zawsze zalecane po pierwszy roku. Dzięki temu Państwo nie muszą już się tym zajmować a winorośl będzie wzmocniona na następne lata. Do sprzedaży przeznaczane będą tylko te mocne o grubej łozie i odpowiednio zdrewniałe. Do Państwa trafią tylko te najmocniejsze.  Nie sprzedajemy w ogóle winorośli drugiej kategorii tego typu sadzonki przeznaczane są do naszych wewnętrznych celów. Posortowane sadzonki trafiają do chłodni gdzie znajdują się aż do wiosny. W tym czasie są systematycznie zabezpieczane środkami grzybobójczymi.

 

11. Wiosną sadzonka jest gotowa do sprzedaży

Właściwa sadzonka powinna mieć dobrze równomiernie rozbudowany system korzeniowy ( mocne korzenie z jednej stron a z drugiej ich brak jest nieprawidłowy). Pomiędzy miejscem szczepienia a punktem wyrostu korzeni powinno być co najmniej 25 cm.  Dzięki tej dodatkowej długości trzonu winorośl będzie mogła być zasadzona głębiej. Na wysokości trzonu wypuści tzw. korzenie rosowe a główny system korzeni będzie znajdował się co najmniej 30 cm pod powierzchnią ziemi co znacznie zabezpiecza winorośl przed przemarznięciem. Dodatkową zaletą tego jest to ,że tak głęboko posadzona winorośl nieco opóźnia rozpoczęcie kwitnienia wiosną co w naszym klimacie jest bardzo korzystne. I pozwala chronić krzew przed majowymi przymrozkami  Łoza powinna być krótka po przycięciu na dwa lub trzy oczka lecz stosunkowo gruba.

 

Podsumowując przedstawiamy wady i zalety sadzonki z gołym korzeniem.

Zalety:

  • Naturalny rodzaj sadzonki winorośli , proces jej sadzenia wiosną lub jesienią jest dla niej normalnym zjawiskiem. Nie traktuje się go przesadzanie.

  • Tego typu winorośl najlepiej się przyjmuję po posadzeniu. Najmniejsze ryzyko niepowodzenia.

  • Korzenie mają naturalną strukturę , są mocniejsze lepiej rozbudowane , nie posiadają sztucznego ograniczenia jakim jest pojemnik/doniczka.

  • Najszybszy rozwój winorośli po posadzeniu

  • Brak zjawiska szoku termicznego , rozhartowania czy zmiany otoczenia.

  • Sadzonki przez cały czas rosły w gruncie w przeciwieństwie do sadzonek doniczkowych które najczęściej w pierwszym roku pędzone są w szklarniach i tunelach foliowych.

  • Możliwość głębokiego sadzenia , korzenie mniej podatne na przemarzanie

  • Opóźnione rozpoczęcie wegetacji

  • Tani i bezpieczny transport.

Wady:

  • Tego typu sadzonka nie może być sadzona latem. Czas sadzenia trwa od marca do przełomu maja i czerwca oraz od października do grudnia.

  • Winorośl powinna być posadzona do ziemi wkrótce po zakupie. Wstrzymywanie sadzenia jest niezalecane a jeśli już tak to winorośl powinna być przetrzymana w odpowiednich warunkach. Dlatego zawsze dajemy klientom możliwość wyboru dostawy tak abyśmy to my trzymali sadzonkę a klient dostał ją gotową do posadzenia.

 

Sadzonka długa dwuletnia w doniczce.

 

Z powodów opisanych przy okazji sadzonek jednorocznych , nigdy nie sprzedajemy sadzonek w doniczkach , które miały by tylko jeden rok lub były by tzw. jednooczkowe na krótkiej łozie. Winorośl dwuletnia przez rok rosła naturalnie w gruncie , dzięki czemu jest już zahartowana i przystosowana do naturalnych warunków jak: niska temperatura , zimne noce , mocne naświetlenie słoneczne , wiatr i naturalne warunki glebowe. Bardzo niezalecane jest sadzenie winorośli od pierwszego roku( który jest kluczowy dla kształtowania się winorośli) w szklarniach i tunelach dlatego my nigdy tego nie robimy.

Poniżej przedstawiamy proces postępowania z sadzonką dwuletnią w doniczce.

 Wiosną sadzonka opisana wcześniej z. tzw. gołym korzeniem  zostaje przesadzona do pojemnika o pojemności 3 litry.  Oczywiście muszą jej zostać przycięte korzenie. Sadzonka taka przez cały rok jest przycinana dość krótko i systematycznie nawadniana przez cały rok.

 

 

 

Jesienią łoza jest lekko przycinana i jesienią oraz następną wiosną sadzonka dwuletnia w doniczce jest gotowa do sprzedaży. Gotowa winorośl ma około 120 cm wzrostu , grubą równomierną łozę. Posiada patyk bambusowy podtrzymujący winorośl oraz fotoetykietkę ze zdjęciem i opisem danej odmiany.

 

Zalety sadzonki dwuletniej w doniczce:

  • Bez przeszkód może być sadzona przez cały rok za wyjątkiem zimy.

  • Może być przetrzymywana długi czas bez sadzenia, wystarczy zadbać o podlewanie.

  • Idealna dla odbiorców hurtowych i sklepów które będą ją odsprzedawały. Może długo być trzymana na placu. Ma dobą formę prezentacji.

  • Sadzonka ma już dwa lata. Bardzo szybko nastąpi pierwsze owocowanie.

Wady:

  • W dłuższej perspektywie jest mniej korzystania niż sadzonka z gołym korzeniem.

  • Ze względu na ograniczoną bryłę korzeniową , początkowy wzrost jest słabszy niż sadzonki goło korzeniowej.

  • Musi być szczególnie zabezpieczona na czas transportu ( u nas mają 100% bezpieczeństwa)

 

Sadzonka trzyletnia w doniczce.

 

W swojej ofercie posiadamy , także winorośle trzyletnie w donicach. Jest to krzew który po pierwszym roku w gruncie został przesadzony do donicy o pojemności 7.5 litra. Tam  jest przez dwa sezony. Tak już ukształtowana sadzonka ma 180 cm posiada patyk bambusowy oraz fotoektykietkę z opisem. Tego typu winorośl można już traktować jako dorosła. 90% takich sadzonek owocuję już w roku zakupu.

Jest idealna dla osób , które od razu chcą mieć krzew owocujący , lub taki , który będzie się szybko rozrastał. Jest idealna do sadzenia na balkony , tarasy i pergole jak i do dorosłych ogrodów. Można je przesadzić do gruntu ale mogą też rosnąć w donicy do czego mają już przystosowany system korzeniowy.

 

Sadzonka pięcioletnia wysyłana gołym korzeniem.

 

Dla osób , które chcą mieć już dorosłą w pełni ukształtowaną winorośl oferujemy także sadzonki pięcioletnie. Przez pięć lat były profesjonalnie przycinane i formowane. Mają już gruby ukształtowany pień , dzięki czemu sadzonka jest już bardzo mocna. Najczęściej tego typu sadzonki kupowane są na balkony , tarasy gdzie będą uprawiane w donicy jak i do nasadzeń gruntowych przy altanach i pergolach.

Tego typu winorośl rośnie w pojemniku lub gruncie ale ma już zbyt rozbudowany system korzeniowy aby mogłabyś wysłana w donicy. Byłoby to bardzo drogie , dlatego sadzonkę taką wykopujemy , odpowiednio zabezpieczamy i wysyłamy z tzw. gołym korzeniem.

 

 

Winorośl szczepiona czy nieszczepiona?

Obecnie można znaleźć w internecie jak i środowisku ogrodniczym wiele opinii na temat sadzonek szczepionych jak i nieszczepionych.  Można powiedzieć że panuję już na ten temat wiele mitów dlatego na koniec artykuły chcielibyśmy się odnieść do tego tematu.

W Polsce większość ofert sprzedaży dotyczy sadzonek nieszczepionych sadzonych na własnym (tzw. dzikim) korzeniu przez co ten typ winorośli staje się coraz powszechniejszy. Co więcej producenci tego typu sadzonek sugerują klientom , że winorośle szczepione są bardziej podatne na przemarzanie. Choć jest wręcz odwrotnie. Można by wręcz powiedzieć że winorośle szczepione są koniczne w szczególności w krajach o chłodniejszym klimacie. Wielu producentów nie zna jednak technologii poprawnego wytwarzania winorośli szczepionych , który jest znacznie bardziej skomplikowany i pracochłonny niż sadzenia na tzw. dzikim korzeniu. Stąd powszechna dostępność i praktyka sadzenia winorośli nieszczepionej.

Powszechnie stosuję się nazewnictwo sadzonek szczepionych jako winorośli szlachetnej. Podkładki do szczepienia winorośli spełniają szereg celów: wzmacniają odporność na przesuszenie , jak i zbyt dużą wilgoć w czasie długotrwałych letnich deszczów. Szczepienie zabezpiecza winorośl przed działaniem szkodników korzeniowych jak i zwiększa wytrzymałość na mróz w stosunku do sadzonki nieszczepionej. Odpowiednia podkładka , zwiększa także siłę wzrostu rośliny i przede wszystkim poprawia jej owocowanie.  

Kolejnym atutem sadzonki szczepionej jest to że podnosi efektywność uprawy na różnego rodzaju glebach. Tutaj jednak duże znaczenie ma konkretny rodzaj– różne rodzaje podkładek w różny sposób radzą sobie  różną glebą.

W większości krajów w na rynku występują w zasadzie tylko sadzonki szczepione. Stąd mamy dość duży wybór podkładek , które zostały wyhodowane w tych krajach. Niestety nie ma podkładki wyhodowanej przez polski instytut.  Dlatego do szczepień wykorzystuje się podkładki oryginalnie pochodzące w innych krajów o zbliżonym klimacie, W praktyce są to podkładki wyhodowane przez instytuty w Niemczech oraz na Słowacji. Przez wiele lat testowaliśmy w naszej winnicy różne rodzaje podkładek i obserwowaliśmy ich zachowanie w przypadku różnych odmian. Z racji , że Polska jest krajem o stosunkowo chłodnym klimacie i dość dużej ilości dni deszczowych dlatego przy doborze podkładki w Polsce , kluczowe znaczenie ma jej wpływ na długość okresu wegetacyjnego , odporność na mróz oraz znoszenie dużej wilgoci w glebie. Na podstawie wieloletnich obserwacji uznajemy że najlepiej do naszego kraju nadaje się ogólnie popularna podkładka SO4 , i to na niej najwięcej sadzonek szczepimy.

Podkładka SO4  została wyprodukowana w Niemczech.  Bardzo dobrze się ukorzenia oraz powoduje dobre drewnienie winorośli co ma kluczowe znaczenie w pierwszych latach. Kolejną cechą jest krótki okres wegetacji to pozwala na bezpieczną uprawę w Polsce. Podnosi plenność rośliny dlatego jest powszechnie stosowana w przypadku dużych plantacji przeznaczonych na produkcje wina.

Drugą podkładką którą wykorzystujemy do szczepień jest 125 AA. Jej głównymi cechami jest poprawienie siły wzrostu łozy jak i systemu korzeniowego. Polecana głównie do ubogich ziem i suchych terenów. Niezalecana do gleb wapiennych.

W naszej ofercie można znaleźć także kilka odmian nieszczepionych , dotyczy to jednak tylko gatunków bardzo mocnych , które same w sobie charakteryzują się niezwykle dużą odpornością na mrozy , choroby, silnym wzrostem i bardzo wysoką plennością. Są to odmiany takie jak: Foch Marchal , Leon Milot , Lutti , Isabella , Swenson Red , Reliance , Fredonia czy Konkord Rosyjski.

 

Dodano przez / / Brak komentarzy

Sadzonki należy sadzić w rzędach wzdłuż osi północ-południe, zapewnia to równomierne doświetlenie krzewów. Odległość między poszczególnymi rzędami powinna wynosić 1,5-2m. Odległość między krzewami w rzędzie wynosi 0,8-1,2m. Krzewy przy ścianach budynków sadzi się około 60cm od nich. Zapobiega to zawilgoceniu ścian, a jednocześnie umożliwia właściwe przewietrzenie krzewów. Do sadzenia na działce nadają się najlepiej sadzonki ukorzenione w pojemnikach. Ich zaletą jest to, iż można je sadzić w dowolnym terminie oraz łatwość przyjmowania się roślin sadzonych z całą bryłą korzeniową. W przygotowanej wcześniej glebie wykopać dołek o średnicy 25cm i głębokości ok. 30cm. Na spód dołka podsypać uprawną ziemię lub torf i obficie podlać. W przypadku gdy gleba nie została wcześniej dostatecznie przygotowana dołek kopiemy głębszy o kilkanaście centymetrów, na spód dajemy przefermentowany obornik wymieszany z ziemią i przykrywamy go warstwą ziemi, tak by go odizolować od bezpośredniego zetknięcia się z korzeniami.

 

Część naziemną obsypujemy ziemię ok. 30cm (kopczyk) by zabezpieczyć sadzonkę przed dużymi mrozami. Na wiosnę, po ustąpieniu przymrozków kopczyk rozgarniamy tak, by odsłonić część naziemną. Przecinamy sadzonkę nad trzecim oczkiem w części nadziemnej.

 

Sadzonki szczepione na dobranych podkładach sadzimy podobnie jak w opisie wyżej, tylko miejsce szczepienia musi się znajdować 3cm. nad powierzchnią ziemi.

Dodano przez / / Brak komentarzy

Zakup odpowiednich sadzonek winogron to podstawowy warunek powodzenia w uprawie. Jeśli już zdecydowaliśmy jaką odmianę chcemy zakupić, musimy zadbać oto aby sadzonka była wysokiej jakości. Taka sadzonka powinna być uzyskana z grubej i długiej łozy oraz mieć przynajmniej 50cm długości , musi mieć także dobrze rozwinięty system korzeniowy z jak największą ilością korzeni włosowatych. Sadzonki szczepione wyróżniają się tym iż są odporniejsze na choroby, mają mocniejszy wzrost, lepsze owocowanie oraz lepszą jakość owoców.

Dodano przez / / Brak komentarzy

Przed posadzeniem sadzonek winorośli należy dokonać prawidłowego wyboru miejsca sadzenia i zaplanować rozmieszczenie krzewów. Sadząc kilka odmian w różnych miejscach ogrodu należy wybrać stanowiska biorąc pod uwagę ich porę dojrzewania i mrozoodporność. Najlepsze stanowiska w ogrodzie, np. przy ścianach budynków, przeznacza się dla odmian mniej odpornych na przemarzanie, o późnej porze dojrzewania owoców. Krzewy wczesne i średnio-wczesne mogą się zadowolić nieco gorszym stanowiskiem. Należy zwracać uwagę aby krzewy były nasłonecznione przez cały dzień. Winorośl jest krzewem ciepłolubnym i chcąc uzyskać owoc smaczny lub wino dobrej jakości należy dobrze dobrać stanowisko. Najlepiej nadają się do tego stoki o lekkim nachyleniu południowym bądź południowo-zachodnim. Ewentualne zacienienie dopuszczane jest jedynie w godzinach porannych lub późnym popołudniem.