Opis
Proponujemy sześć gatunków winogron o największych owocach, które można z powodzeniem uprawiać w większej części kraju. Proponowane odmiany są typowo deserowe. Mają bardzo słodkie soczyste owoce. Zalicza się je do grupy najbardziej atrakcyjnych odmian deserowych jakie uprawia się w Polsce. Proponujemy sześć gatunków winogron o największych owocach, które można z powodzeniem uprawiać w większej części kraju. Jedynie w najchłodniejszych częściach Polski jak Suwalszczyzna czy Podhale zaleca się aby te winorośle okrywać każdej zimy. Odmiany te mogą być uprawiane na terenie całego kraju, nie wymagają żadnej specjalnej opieki ani zabezpieczania na zimę ani stosowania oprysków. Poniżej opis odmian winorośli, które znajdują się w zestawie:
BIEŁYJ KOKŁ – odmiana deserowa o wczesnej porze dojrzewania. W polskich warunkach, w uprawie polowej powinna dojrzewać około 5-15 września Krzewy mają wzrost średni. Grona są średnie do dużych, stożkowe, o średniej gęstości, ciężar 400-600.Jagody są bardzo duże 33,5 x 23,6 mm, średnia waga 12-14 g, owalne, rzadko jajowate-brodawkowate, białe, półprzezroczyste w słońcu z opalenizną. Smak jest harmonijny, miąższ jest soczysty, zwarty, średnio gruba skórka.
ARKADIA – to winogron o bardzo dużych lekko owalnych jasnożółtych owocach , gdzie grona mogą osiągać ponad 1,5 kg. Jej największą zaletą jest rewelacyjny wręcz smak. Jagody mają bardzo słodki świeży soczysty posmak. Przez większość fachowców uznawana za najsmaczniejszy winogron wyhodowany w Polsce.Plenność krzewów bardzo wysoka – zalecane jest przerzedzanie zawiązków. Grona są duże i bardzo duże, średnio zwarte. Jagody duże o oryginalnym, jajowatym kształcie, barwy jasnożółtej, bardzo smaczne Grona: duże, stożkowate, średnio zwarte, rzadziej luźne. Jagody: duże, owalne, w pełni dojrzałości złociste z lekkim brunatnym rumieńcem.
DOŁGOŻDANNYJ – nowa rewelacyjna odmiana winogron uprawiana w Polsce od kilku lat. Deserowy gatunek pochodzący w Rosji charakteryzuje się bardzo dużymi i słodkimi owocami a przy tym stosunkowo wysoką odpornością na mrozy -23C. Do jej zalet należą przede wszystkim: Bardzo duże i smaczne owoce, o prawie niewyczuwalnych pestkach, bardzo wczesna pora dojrzewania i dobra odporność.
TIMUR – jagody lekko szpiczaste, grono wygląda jak jeżyk. Na wystawie południowej zaczyna dojrzewać już pod koniec sierpnia .Owoce kruche z delikatną skórką, pod koniec września bardzo słodkie. Grona: duże w kształcie cylindrycznym lub nieco stożkowym, średnio luźne. Jagody: duże, owalno-szpiczaste, zielono-żółte z bursztynowym zabarwieniem od słonecznej strony. Miąższ: ścisły, z ziołowym posmakiem, a gdy owoce dobrze dojrzeją wyczuwalny lekki posmak muskatu. Krzewy rosną średnio silnie. Łoza drewnieje wcześnie i dobrze na całej długości.
NIZINA– bardzo dobra odmiana deserowa o średniej porze dojrzewania. Grona bardzo duże w większości stożkowe. Kolor owoców ciemno czerwony. Mrozoodporność do -23°C
WIKTORIA 5-atrakcyjna odmiana deserowa wielkoowocowa o bardzo smacznych, ciemnoróżowych owocach. Krzew rośnie średnio silnie i bardzo dobrze drewnieje. Odmiana obcopylna lecz o wysokiej plenności. Potrzebuje zapylaczy ale w bliskim sąsiedztwie innych odmian bardzo dobrze się zapyla i obficie owocuje.Grona stożkowe, często z jednym skrzydłem, luźne. Jagody duże, jajowate, różowe o miąższu mięsistym i soczystym z posmakiem muszkatu – bardzo smaczne. Mrozoodporność na poziomie -24°C.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.